Angst

Angst voor een tandheelkundige behandeling is niet ongewoon. Een kwart van de Nederlanders is bang om naar de tandarts te gaan. Ondanks deze angst is het echter wel belangrijk om regelmatig naar ons toe te gaan. De kans is groot dat u anders op termijn problemen krijgt aan tanden, kiezen en tandvlees.

 

Als u bang bent een behandeling te ondergaan, zegt u dat dan vooral tegen ons. Wij nemen dan de tijd voor u zodat wij u rustig kunnen informeren over wat u kunt verwachten en wat de behandeling inhoudt. Wanneer u dat prettig vindt, kunnen we samen met u een gebaar afspreken waarmee u op ieder moment kunt aangeven dat we even moet stoppen met de behandeling. Sommige mensen hebben baat bij afleiding. U zou bijvoorbeeld een muziekspeler met koptelefoon mee kunnen nemen om tijdens de behandeling naar u eigen muziek te kunnen luisteren. Ook ontspannings- of ademhalingsoefeningen zouden u kunnen helpen.

 

Tot slot nog een tip. Om angst op latere leeftijd zoveel mogelijk te voorkomen, adviseren wij het eerste bezoek rond twee jarige leeftijd plaats te laten vinden. Voor jonge kinderen is het goed als één van de ouders tijdens de controle of behandeling aanwezig is. Oudere kinderen kunnen proberen alleen de behandelkamer in te gaan. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen.